Hold CTRL-tasten nede (cmd-tasten på Mac). Trykk samtidig på + for å forstørre eller – for å redusere.
//Åpenhet gjør sterk?

Åpenhet gjør sterk?

Historien hennes om livskrise i voksen alder, en problematisk barndomsopplevelse som innhentet henne, plutselig og med stor kraft, utmattelse, angst og påfølgende rusproblemer, er ikke unik.

Åpenhet gjør sterk?

Å være åpen om mine problemer gjør meg sterk! Det sa en godt voksen kvinne til meg for en tid tilbake. Hun hadde valgt å gi ansikt til det å møte «veggen» og hvordan hun hadde viklet seg inn i et rusmiddelmisbruk hun ikke kom ut av på egen hånd. Hun gjorde sterkt inntrykk på meg. Både fordi hun var åpen om noe som mange syntes er skamfullt og ønsker å skjule, og fordi hun på mange måter var lik meg selv. Hun hadde en bra jobb, familie og et pent hjem. Hun var det vi andre tenker på som en «vellykket» person, som så ut til å ha kontroll på det meste.

Historien hennes om livskrise i voksen alder, en problematisk barndomsopplevelse som innhentet henne, plutselig og med stor kraft, utmattelse, angst og påfølgende rusproblemer, er ikke unik. Det er mange som henne. Noen av dem blir vi kjent med her på Borgestadklinikken. Livet snus på hodet, det som var trygt og kjent, blir uoversiktelig og kaotisk. Noen blir kroppslig syke når livskrisene kommer, andre får en psykisk knekk. For noen kan alkohol og medikamenter bli en farlig «venn» i en vanskelig tid.  Noen kjemper seg helskinnet ut på egen hånd, andre bruker år og må ha profesjonell hjelp.

Kvinnen jeg møtte var lei av å gå på butikken rett for stengetid i håp om ikke å møte noen hun kjente. Hun var lei av å gå en annen vei når tidligere kollegaer kom mot henne på gaten. Hun var lei av å skamme seg! Hun bestemte seg for å dele livssmerten, nederlagene og  rusproblemene. Hun sa det akkurat slik var, når noen spurte hvordan hun hadde det, og hvorfor hun ikke hadde vært på jobb de siste månedene. De fleste reagerte med medfølelse og varme. Det gav styrke, fortalte hun- og veien tilbake til det livet hun kjente var ikke så uoverstigelig bratt lenger.

Psykisk helse-feltet har kommet et stykke videre mot mer aksept og åpenhet. Det er ikke lenger så tabubelagt å fortelle om depresjoner og annen psykisk sykdom som det var for få år siden. Når det gjelder rusproblemer er vi ikke helt der ennå. Hvordan ville du reagere om en kollega fortalte at han ble borte fra jobb et halvt år fordi han skulle legges inn til behandling for sitt alkoholproblem? Tar du en telefon underveis, inviterer til å stikke innom jobb når han friskner til, og spør du om han tar imot besøk?

Av | 2016-11-28T15:13:08+00:00 19. juni 2012|Rus og tabuer|Skriv en kommentar

Legg igjen en kommentar