Hedda har to hjem, et hos mor og et hos far. Hun bor mest hos far. Mor har alkoholproblemer. Selv mener mor at hun tidligere hadde et alkoholproblem. Det er i alle fall et diskusjonstema hver gang ferier eller høytider nærmer seg.

Hedda har det bra hos mor ellers i året. Men julen blir forberedt med så mange vanskelige og såre diskusjoner. Mor er såret fordi de ikke stoler på henne i år heller. Hedda vet at far synes det er vanskelig å såre. Ellers samarbeider de så godt de tre. De har vært gjennom mye vanskelig sammen.

Drømmen er jul uten alkohol
Jula er lang for Hedda. Jula starter med de voksnes julebord fra november. Det er de voksnes juleavslutninger med klubber, bokgrupper og andre venner. Det er juleaften og juledager med vin og snaps til maten. Det er nyttårsaften.Drømmen er juleaften og juledager uten alkohol. Da er de jo bare sammen med familien. Men mormor er ikke enig i at mor har et alkoholproblem. Alkoholproblemer eksisterer ikke i hennes familie. Juleaften er bordet dekket med sølv og en rekke med de fineste glass foran hver tallerken. Når de minste kusinene er lagt blir det åpnet flere flasker. Det er flere av de voksne som blir ganske dumme. Det synes i alle fall Hedda. Hun har mange vonde minner.

Til mekling

I år skal de til mekler for å bli enige om juleaften. Far vil at Hedda skal være hos hans familie, selv om de ikke står for tur.Som mekler i familiesaker merker jeg ofte økt pågang like før høytider. Noen brudd er forårsaket av rusproblemer. Da blir forholdet til rusen en ekstra utfordring som følger familien gjennom alle de årene barna er barn. Støtte fra venner og familie er av uvurderlig betydning.

Hvordan drikker du?

Vi har alle mange roller. Vi har forskjellige roller i forhold til barna i familien. Vi er mødre, fedre, tanter, onkler,» bonusforeldre» bestemor og bestefar. Organisasjonen Av og til gjennomførte nylig en undersøkelse om nordmenns alkoholvaner. I følge undersøkelsen sier 45 % at man bør la være å drikke alkohol i nærheten av barn på fest. 15% av menn i undersøkelsen sier de drakk fem alkoholenheter forrige gang de var på fest med barn til stede.
Med et inntak av fem alkoholenheter er kanskje det nivået nådd at barn som Hedda ikke trives.

Om du er mor, far, tante, «bonusfar» eller bestemor – tenk på i hvilket selskap du beruser deg i julen!