Mette la ut meldingen på facebooksiden sin, sammen med et bilde av et godt fylt glass med rødvin. Det tok ikke lang tid før oppdateringen hadde mange likes og var fylt med kommentarer som: «Kos deg», «Samme her – vi sees snart», «Det fortjener du», «God helg. Vi er klare med vin og mat her i gården også nå». J

Dette er en vanlig facebook melding i inngangen til en helg. Når helgen kommer skal vi slappe av og kose oss.  Vin er kos. Vin er kultur, og vin kan være status. Vi «brifer » gjerne med glass, flasker og etiketter.

Det er få av oss som sier: «Endelig fredag. Sofaen venter. Jeg skal slappe av, se gullrekka på tv og ruse meg!». Nei, vi sier, og formidler gjerne på facebook: «Endelig fredag. Sofaen venter. Jeg skal slappe av, se gullrekka på tv og nyte et glass vin – fordi jeg fortjener det!» Vin er det gode liv.

Lille Kristian går i 4 klasse. I høst var han hos helsesøster. Han var tankefull og litt bekymret. Grunnen var at mamma gjerne tok et glass vin på kvelden. Han hadde aldri sett mamma full, så det var ikke det som bekymret han. Det som plaget han var at «Hvis noe skjer med meg, hvem skal da kunne kjøre meg til sykehuset? Mamma har jo drukket vin, og kan ikke kjøre?».  Denne gutten hadde heldigvis en klok helsesøster som tok kontakt med mammaen. De hadde en samtale sammen alle tre. Mammaen hadde ikke tenkt over at dette var Kristians bekymring.

For barn er de negative konsekvensene ved rusmidler ikke knyttet opp til mengden eller typen rusmidler, men til funksjonelle og relasjonelle problemer som en konsekvens av inntaket.  Barn eller partnere kan oppleve rusmiddelbruket plagsomt lenge før det er snakk om en mengde som er helseskadelig for den som ruser seg. Fagsjefen på Borgestadklinikken, Frid Hansen, pleier å si: «Den voksnes lever synes å tåle mer enn barnas psykososiale helse.»

Kanskje er det på tide å begynne å snakke sammen om hvordan vi drikker eller fester. Hvorfor blir et så stort samfunnsproblem diskutert så lite, både i det offentlige og det private rom? «Vi har såpass mye glede av alkohol. Og vi vet ikke hvordan vi skal diskutere glede og risiko samtidig» sier rusforsker Sverre Nesvåg.

«Jeg fester kun når barnet er hos den andre forelderen og jeg har barnefri. Barna mine får aldri se meg full». Mange foreldre er bevisste på å skåne barna fra alkohol og fest. Men ikke alle. Du er i et selskap – du ser en annen forelder full. Barna er med. Hva gjør du? Dette er et dilemma flere har opplevd.

  • Hva slags promillegrense ønsker vi rundt barna våre?
  • Er det ok å drikke litt alkohol med barn til stede?
  • Diskuterer vi bruk av alkohol sammen med venner?
  • Hvordan har bruken av alkohol endret seg etter at vi ble foreldre?

Dette er noen av spørsmålene som Stavern skole i Larvik har hatt oppe til diskusjon på et foreldremøte i 1.klasse, etter deltakelse i programmet «Barn i rusfamilier – tidlig intervensjon. Tilbakemeldingene var gode: «Utrolig bra tema! Viktig at det blir tatt opp og ufarliggjort. Dette vil skape en tankerekke og bevisstgjøring hos den enkelte»

Når vi legger ut oppdateringer med vinglasset på facebook. Er vi bevisste på hvorfor vi gjør det og hva vi vil formidle med det?

Vi nærmer oss fredag. Jeg ønsker deg en god helg -med eller uten barn. Jeg selv har bestemt meg for ikke å drikke et eneste glass med vin i november. Jeg tror helgene blir festlige likevel. Det er snart fredag, og jeg gleder meg. Jippy!