Den etterlengtede sommerferien er her med rikelig tid til å gjøre hva vi vil uten hensyn å skulle tidlig opp på jobb eller skole. Ferien med lange kvelder og netter gir nye muligheter. Vi har fri, vi skal kose oss og ingen må «komme her og komme her»! Mange ungdommer ser forventningsfullt fram til ferien og muligheten for å spille dataspill uten hinder av foreldrenes mas om at de må legge seg, at de skal tidlig opp og at det var lekser som skulle vært gjort. Dataspill er gøy, spennende, utfordrende og lærerikt. Det utvikler ferdigheter, gir opplevelser av mestring og knytter kontakter. Den unge gameren flyr ikke ute og finner på all verdens farlige ting. Mitt råd er likevel : Gå i dialog med ungdommene og hjelp gameren å regulere spilletiden! Inngå forhandlinger og lag avtaler om spilletid og andre aktiviteter!

Å heve pekefingeren mot overdreven bruk av dataspill har ikke vært populært. Diskusjonen mellom spillerne, spillutviklere og spillselskapene på den ene siden og journalister og fagfolk som advarer mot overdreven spilling på den andre siden har til tider vært opphetet. Midt i dette står fortvilte foreldre som ser sine ungdommer sitte oppe hele natta å spille, sove nesten hele dagen, være irriterte over å bli ropt ned til måltider eller få spørsmål om å hjelpe til. Enkelte foreldre har fortalt at de kjenner seg fysiske utrygge når de skal sette grenser for ungdommens spilling. Det handler om aggressive 17-18 åringer, 185cm høye som ikke er nådige hvis mor står i veien for mer spilling og kniper på å låne ut Visa-kortet.

I diskusjonen om dataspilling medfører problemer ser vi gledelig nok noe nytt. Det er ikke lenger bare fagfolk, journalister og foreldre som peker på ulempene. Battlefield.no, et nettforum for og av spillere uttaler: «Problemdebatten har foregått mellom politikere, journalister og psykologer – unge gamere har ikke sluppet til nok» I en bloggkommentar hos Spillpikene.no skriver Spillvev: «Det er greit å sette av helgen til dataspill, men ikke hele ferien» Vi har før vist til at Medietilsynet har invitert unge gamere til å si noe om hvordan vi kan møte utfordringene med problemspilling. Det er bra og gledelig med dialog mellom gamerne og de som hever pekefingeren.. Unge gamere bør oppfordres til å fortelle om spillopplevelser og om hvordan de vil ha det, samtidig må foreldre stå på sin rett til å sette grenser i eget hus og hjelpe de unge til å regulere spillingen. Det er ikke bra for en ungdom å sitte inne, være oppe hele natta og spille dataspill hele sommerferien.

Den kjente legen Sigmund Freud sa en gang: «What’s strongly wanted, must be strongly restricted» Vi ønsker unge gamere og foreldrene en god ferie og sier: Alt med måte!