Det er sommer. Vi nyter båtturer, strandlivet, campinglivet og de koselige utestedene. Vi deler en flaske vin i en hage, og nyter noen pils på en fortausrestaurant. De aller fleste har kontroll – men ikke alle.

Sånn var det med Trines mamma. Hun hadde ikke kontroll. Jeg møtte Trine da hun var 25 år og gravid med sitt første barn. Trine var opptatt av at hennes barn ikke skulle oppleve å måtte være med på fest, slik hun var som barn. Hun fortalte at sommeren var verst.

Trine fortalte: Jeg vokste opp hos en mamma som jeg beundret over alt på jord. Hun var flink og hadde en bra jobb, og hun var veldig pen. Pappa var også en flott mann, men han og familien hans var jeg bare hos i helger. Vi reiste mye når vi hadde ferie. På sommeren var vi på Sørlandet. Der hadde mormor og morfar hytte.

Det var koselig når mormor og morfar var der. Men ikke når jeg var alene med mamma. Da inviterte hun mange andre, nye kjærester eller venninner.

I den lille byen, som bare var en kort båttur fra hytta, var det mange restauranter. Vi tok den lille båten til byen veldig ofte. Noen ganger trodde jeg at vi bare skulle handle, men så kunne det bli kvelden før vi kom hjem. De voksne syntes det var så hyggelig å sitte på restaurant og drikke vin. Jeg fikk is og pizza. Ved de andre bordene kom og gikk folk, men vi ble, time etter time. Noen ganger traff mamma kjente, og så ble vi invitert med hjem til dem til mere vin.
Jeg så at de voksne også syntes at mamma var flott og gøyal. Men jeg syntes at hun glemte at jeg var med. Etter hvert som jeg ble større forsto jeg godt når hun hadde fått for mye å drikke.
Noen ganger var det konsert. Da ver det mørkt når vi kjørte hjemover. Jeg var redd i båten når de voksne skålte og lo.

Det var annerledes når mormor og morfar var med. Da kunne jeg være hos dem når mamma var i byen. Da badet vi og koste oss. Det hendte at de kom og hentet meg på en restaurant hvis jeg var med mamma til byen. Det var ikke alltid mamma var der når jeg våknet neste morgen. Jeg merket at mormor og morfar var sint på henne.

Når det ble sommer og vi pakket for å reise til Sørlandet både gledet og gruet jeg meg.
Sånn skal ikke mine barn få det. De skal glede seg til sommeren, sa Trine.

Moren hennes utviklet etter hvert et alvolrig alkoholproblem, og hun måtte flytte til mormor og morfar. I ettertid har hun tenkt mye på hvorfor det ikke var andre voksne som reagerte. Hvorfor satt de andre voksne og drakk når Trine var med? Trine hørte aldri at noen tok opp med moren at hun ble for full. Var det fordi moren hadde en prestisjefylt jobb, og hadde en fin fasade?

Sommeren kan være vanskelig for mange barn, selv om fasaden er fin. Noen ganger må vi våge å ta barnas parti og si ifra.